Prešovská regionálna komora si stanovila priority na rok 2010

24.02.2010 Prešov

Prešov 24. februára (TASR) – Prešovská regionálna komora Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (PRK SOPK) patrí medzi pozitívne sa vyvíjajúce regionálne komory na Slovensku.
Povedal to dnes po valnom zhromaždení RK v Prešove predseda SOPK Peter Mihók.
\"My si uvedomujeme, že pôsobí v zložitých podmienkach, pretože vieme, aká je ekonomická situácia v tomto regióne. Myslím si však, že ten rozsah služieb, ktorý poskytuje regionálna komora, zodpovedá potrebám podnikateľských subjektov, \" dodal Mihók.
Podľa neho by zlepšeniu situácie prospeli hlavne aktivity súvisiace s využitím Schengenskej hranice, ktorá nemá byť \"strašiakom\", treba však pomenovať problémy a dohodnúť sa, čo sa dá vyriešiť na úrovni regiónu a v čom môžu pomôcť centrálne orgány.
\"Sme ochotní aj my sa zapojiť do toho v spolupráci s predsedami obidvoch VÚC. Skutočne vytvorme nové príležitosti pre podnikateľov tohto regiónu, hlavne smerom na Ukrajinu, tam vidíme ten najväčší potenciál, \" povedal predseda SOPK.
Účastníci valného zhromaždenia PRK SOPK dnes hodnotili činnosť za uplynulý rok. V oblasti vzdelávania, ktoré je jednou zo základných činností komory, zaznamenali znížený záujem podnikateľov.
Podľa riaditeľky PRK SOPK Heleny Virčíkovej v posledných rokoch organizovali akcie každý týždeň a nikdy nemali menej ako 1000 účastníkov ročne. Vlani ich však využilo len 650 zástupcov firiem, čo pripisuje hlavne tomu, že spoločnosti museli riešiť iné vážne problémy.
\"Minulý rok bol veľmi komplikovaný, bola plynová kríza a potom bolo jedno obdobie, kedy bolo masívne prepúšťanie pracovníkov, čiže firmy museli vyriešiť tento problém, postaviť si nové štruktúry a až potom vlastne začnú prirodzene reagovať na to, čo im ponúkame, \" konštatovala Virčíková. Doplnila, že v súčasnosti sa situácia stabilizuje.
Virčíková uviedla, že v tomto roku sa budú prioritne orientovať najmä na oblasť životného prostredia, alternatívnych a obnoviteľných energií a inovácií. V tejto súvislosti už prebieha analýza potrieb podnikateľov a na základe jej výsledkov plánujú pripraviť program.
Od júna minulého roka realizuje komora projekt na podporu spolupráce slovenských a poľských subjektov pod názvom Ekonet.
\"Vytvorili sme databázu firiem, ktoré sú aktívne v týchto oblastiach a v rámci projektu chceme záujemcom ponúknuť účasť na troch konferenciách. Tie budú zamerané na poskytovanie informácií, prezentáciu spoločností, kooperačné stretnutia a návštevu prevádzok, \" povedala Virčíková a spresnila, že podujatia sa uskutočnia v Rzeszowe, Krosne a v Prešove.
Ďalšie aktivity komory budú organizovať v súlade s novou legislatívou o odbornom vzdelávaní. Podobne ako v predchádzajúcom období sa chcú aktívne zapájať aj do medzinárodnej spolupráce prihraničných regiónov.
 

Vyberte región